Něco málo informací o tradiční čajové metličce chasen

Chasen-metlička je klíčovým nástrojem pro přípravu čaje Matcha, a proto je důležité mít správný druh a kvalitně zpracovanou metličku, abyste si měli ten nejlepší čajový zážitek.

Existuje mnoho druhů a velikostí metliček, liší se v materiálu, přípravě, tvaru i použití. Vždy však musí být vyrobena z jednoho kusu bambusu.

Z historie

Vývoj metličky je úzce spjat s čajovým obřadem Wabi-cha, konkrétně Chadō, který prováděl budhistický mnich Sen no Rikyū. Kladl důraz na rustikální jednoduchost a podporoval také místní hrnčíře, usiloval o to, aby nabídl alternativu k elitářskému tradičnímu způsobu Chanoyu. Z období Wabi-Cha pochází dnes velice populární čajová miska Raku ware, která je dnes paradoxně jedna z nejdražších čajových misek.

Čaj Matcha byl vždy považován za vrchol čajového obřadu, jak se vyvíjej a měnil čajový obřad, vyvíjela se i čajová metlička.

Existují 3 velké školy, které následují směr, který udával Sen no Rikyū

  • Omotesenke 
  • Urasenke 
  • Mushakōjisenke 

Každá z těchto škol má odlišný styl obřadu a výběr příslušenství.

Výroba a typy metliček

Druh bambusu, ze kterého je metlička vyráběna je jedním z nejdůležitějších rozdílů, existuje jich opravdu mnoho, níže jsou uvedeny ty nejznámější podle druhu bambusu.

  • Aodake – zelený nesušeného bambusu, používané pro novoroční obřady
  • Hachiku – na slunci sušený bílý bambus, typické pro školu Urasenke
  • Kanetake – zlatý bambus, používá se pro metličky určené ke každodennímu použití
  • Kurotake – tmavě zbarvený bambus typické pro školu   Mushanokojisenke  
  • Shichiku – fialový bambus, druh Kurotake

K výrobě metliček se užívá bambus stáří tří let, sklizený v zimních měsících, poté se bambus suší 1 rok. Poté mistr vybere vhodný bambus, následně jeho učni nařežou bambus na 9-12 cm kusy a ručně nařežou vlákna, takto připravené metličky se poté vrátí k mistrovi, který zakřiví vlákna metličky a střed metličky závituje. Konečný tvar metličky závisí na mnoha faktorech (škola, účel metličky, druh bambusu).

Existují 2 základní druhy metliček:

  • Chu-araho: 70-80 bambusových vláken, velmi často nabízená k prodeji u nás
  • Kazuho: až 120 bambusových vláken 

Návod k použití

Před prvním použitím:

  • Namočte metličku do teplé vody, abyste změkčili bambusová vlákna
  • Dbejte na to, aby se metlička při míchání sotva dotýkala dna misky nebo hrnku.

Po každém použití:

  • Opláchněte metličku ve studené vodě
  • Vysušte papírovým ubrouskem nebo protřepejte metličku abyste z ní dostali vodu
  • Metličku sušte vlákny nahoru

Nedoporučuje se:

  • Skladovat metličku v původním plastovém obalu

Po pár použitích se vlákna začnou rovnat a střed se rozplete, což je naprosto v pořádku.