Matcha ceremoniální a kulinářská

Každý čaj Matcha není stejný, na trhu se vyskytuje jak kvalitní ceremoniální, tak nekvalitní Matcha, nebo dokonce i horší než nekvalitní, stejně takto platí i v kulinářské třídě. Proto je třeba dbát na několik charakteristik čaje Matcha.

Užitečné tipy, jak poznat kvalitní Matchu najdete zde.

 

Ceremoniální Matcha – první sklizeň

Tradičně používána při Japonských čajových obřadech, pije se při zvláštních příležitostech, získává si ale stále větší oblibu i pro každodenní konzumaci, právě díky účinkům této superpotraviny.

Vyznačuje se velmi příjemnou chutí zeleného čaje s nasládlým koncem, případně velmi mírnou hořkostí, tato Matcha se zalívá pouze horkou vodou, nedoporučuje se s čímkoli míchat, aby se nenarušovala přirozený chuť Matcha čaje.

Častým omylem bývá, že si vybíráme ceremoniální Matchu k přípravě kulinářských specialit, abychom ale dosáhli stejné chuti Matcha zmrzliny, museli bychom namísto 1 čajové lžičky kulinářského čaje Matcha přidat navíc ještě jednu polévkovou lžíci ceremoniálního čaje Matcha, což je s ohledem na cenu ceremoniálního čaje Matcha hodně neekonomické.

 

 

Kulinářská Matcha – letní sklizeň

Najde široké využití při vaření a pečení, přidává se do latté, smoothies aj.,

Pro tento účel je speciálně vypěstována, připravíte výborné palačinky, dezerty, zmrzlinu, brownies a mnoho dalšího.

Inspirujte se v našich receptech zde: Ty nejlepší matcha recepty

Na rozdíl od ceremoniální třídy se vyznačuje silnější chutí zeleného čaje, také vůně je trochu výraznější.

Pokud si dáte čaj Matcha mezi prsty měla by mít jemnou texturu, pokud by byla textura hrubší, nejedná se o kvalitní čaj Matcha.

V míchaných nápojích se doporučuje použít 1 – 2 čajové lžičky čaje Matcha, podle toho jak silnou chuť ve svém nápoji preferujete, k vaření či pečení je ideální použít 1 -2 polévkové lžíce čaje Matcha.

Častým omylem je chápání kulinářské třídy jako něco horšího oproti ceremoniální třídě, což je samozřejmě špatně.

To, že se liší chuť a vůně neznamená, že by snad kulinářská Matcha měla menší vyživovací hodnotu nebo menší čistotu.